Wist je dat..

een koffiezetapparaat gemiddeld 73 uur per jaar wordt gebruikt om koffie te zetten en 243 uur om koffie warm te houden?

Advertenties

Zonnepanelen PDF Afdrukken E-mail

 


 

Nederland heeft een oppervlakte van 41 000 km2. Uit elke vierkante meter kunnen we ongeveer 80 kWh elektriciteit produceren. Dat is dus in totaal 3280 TWh (3 280 000 000 000 kWh). Het elektriciteitsverbruik van Nederland is slechts 100 TWh. Om Nederland volledig in haar elektrische energie te voorzien zouden we dus 3% van het grondoppervlak moeten bedekken met zonnepanelen.


Werking zonnepanelen
Hartstikke interessant dus, die zonnepanelen. Maar hoe werken ze nu precies?
Als je twee dunne plaatjes van silicium (waarvan de bovenste een matrix van metalen draden bevat) op elkaar plakt en er zonlicht op laat vallen dan ontstaat er een elektrisch spanningsverschil tussen het bovenste en het onderste plaatje. Zo’n plaatjes sandwich heet een zonnecel. Leg een plaat vol met zonnecellen en je hebt een zonnestroom paneel. Een zonnestroom paneel levert meestal 12 of 24 Volt gelijkspanning. Die hoeveelheid gelijkspanning wordt door een converter omgezet naar 230V wisselspanning. Deze omzetting van zonlicht in elektrische stroom gaat dus geruisloos, emissieloos, reukloos en schoon!


Opbrengsten
De opbrengst van een PV systeem is afhankelijk van de oriëntatie. De oriëntatie van de panelen is het best tussen zuidoost en zuidwest, je wilt namelijk zoveel mogelijk zon “vangen” met je paneel. Het vermogen van een PV paneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).
Het rendement van een PV paneel varieert van 6 % tot 16 %. Dit komt overeen met 60 tot 160 Wp per vierkante meter paneel.  De meest gangbare PV panelen leveren 120 Wp per vierkante meter paneel. Door te vermenigvuldigen met factor 0,8 krijg je het aantal kWh per jaar.
Een paneel van 120Wp levert dus 96 kWh per jaar.


Waar gaat de opgewekte elektriciteit naar toe?
De opgewekte elektriciteit wordt in de eerste instantie door de producent zelf verbruikt, dat kan bijvoorbeeld je huishouden zijn. Wanneer de opgewekte hoeveelheid elektriciteit hoger is dan het verbruik wordt het overschot aan elektriciteit aan het elektriciteitsnet geleverd. Hierdoor zal de elektriciteitsmeter in je woning terugdraaien. Echter moet je opletten wanneer je teveel energie aan het net levert; dan zal de overheid je als groot producent zien. Deze regeling geldt wanneer er meer dan 5.000 KWh aan het net wordt geleverd.


Zelf berekenen of zonnepanelen interessant voor je zijn?
Klik hier voor de adviesmodule zonnepanelen! (bron: milieucentraal.nl)