Wist je dat..

de energie die wordt bespaard als 10.000 mensen één maaltijd zouden bereiden in de magnetron in plaats van in een elektrische oven, genoeg is om een jaar lang een bubbelbad te verwarmen?

Advertenties

Zonnecollector & boiler PDF Afdrukken E-mail

 


 

De naam zegt het al; een zonnecollector “collecteert” zonlicht om en zet deze om in warmte. Vaak word dit toegepast om water op te warmen. De installatie bestaat dan uit collectoren, een voorraadvat en een regelaar. Het principe zonnecollectoren kan op 2 manieren worden gebruikt, namelijk als voorverwarming van het stadswater én als voorverwarming van het tap- en verwarmingswater. Het is dus ook bij u thuis toepasbaar.


Systeem 1: Voorverwarming van het stadswater
We beginnen met de voorwarming van stadswater voor het de ketel ingaat.
De zonnecollector gebruikt de zon om water op te warmen. Hierbij hebben we een voorraadvat nodig met één verwarmingsspiraal waar het warmtemedium door kan stromen. Het warmtemedium, waarover later meer, stroomt van de zonnecollectoren op het dak naar de verwarmingsspiraal in het voorraadvat. Het medium staat zijn warmte af aan het koude stadswater. Het nu afgekoelde medium wordt door middel van een pomp weer naar de zonnecollectoren gevoerd. In de koude leiding zit ook het expansievat. Het verwarmde stadswater verlaat het voorraadvat en gaat naar de cv-ketel. De regeling is gebaseerd op de gewenste temperatuur in het voorraadvat, als deze temperatuur is bereikt stopt de pomp en warmt het water in de collectoren verder op. Als de temperatuur in de collectoren lager is dan een bepaalde waarde stopt de pomp ook.
“Omdat de ketel minder moet branden kan tot 60% van het gasverbruik worden bespaard.” (Bron: Nefit)

 
Systeem 2: Voorverwarming van tap- en/of verwarmingswater
Laten we nu gaan kijken naar de voorwarming van het tap- en verwarmingswater. Hierbij hebben we een voorraadvat nodig met minimaal twee verwarmingsspiralen. Het warmtemedium stroomt van de zonnecollectoren op het dak naar de verwarmingsspiraal in het voorraadvat. Het medium staat zijn warmte af aan het koude stadswater. Het nu afgekoelde medium wordt door middel van een pomp weer naar de zonnecollectoren gevoerd. In de koude leiding zit ook het expansievat. Het verwarmde stadswater wordt verder opgewarmd door de tweede verwarmingsspiraal (opgewarmd door de ketel) en verlaat daarna het voorraadvat. De regeling is gebaseerd op de gewenste temperatuur in het voorraadvat, als deze temperatuur is bereikt stopt de pomp en warmt het water in de collectoren verder op. Als de temperatuur in de collectoren lager is dan een bepaalde waarde stopt de pomp ook.

 

Opbrengsten
Bij een zonnecollector worden meestal de jaaropbrengsten gegeven in GJ. Hieruit zou je kunnen berekenen hoeveel er te besparen valt, maar dat is volledig afhankelijk van de aanwezige cv-ketel en warmtevraag, dit moet dus per project worden bekeken.
Een gemiddelde gezin kan met een zonnecollector ongeveer 45% besparen op het gasverbruik.
Heeft u liever een gedetailleerd berekening? Neem vrijblijvend contact met ons op!
 

Dimensionering
Om ondersteuning van de kamerverwarming te realiseren moet het collectoroppervlak relatief groot zijn. Daardoor kan er in de zomer stagnati in het zonnecircuit optreden. Basis voor het dimensioneren van een zonnesysteem voor ondersteuning van de kamerverwarming is naast de kamerwarmtebehoefte van het gebouw in de overgangstijd en in de winter de warmtebehoefte voor de tapwateropwarming in de zomer. Bij stookbehoefte in de zomer, bijv. ter vermijding van condensaat in kelders of vloerverwarming in de badkamer wordt de warmtebehoefte verhoogd. Voor een economische werking van een installatie voor solaire verwarmingsondersteuning moet het collectoroppervlak max. 2 tot 2,5 keer zo groot zijn als voor de warmtebehoefte in de zomer. Een uitsluitende oriëntering op de kamerwarmtebehoefte kan tot problematische overdimensionering van het zonnesysteem leiden.


Warmtedragend medium
Er zijn verschillende warmtedragende media, ook water komt voor. Het warmtedragend medium ”Tyfocor-G-LS” (Viessmann systemen) mag niet aan permanente temperaturen van meer dan 170 °C worden blootgesteld. Hogere temperaturen kunnen in combinatie met andere stoffen zoals zuurstof, roest en vijlsel leiden tot een ontbinding van het warmtedragend medium, herkenbaar aan een donkere kleur van het medium. Dat kan tot dichtslibben of verkorsten van het solarcircuit leiden. Te hoge temperaturen zijn in het bijzonder in combinatie met zuurstof kritisch. Daarom dient men de zonne-installatie voor inbedrijfstelling te ontluchten.

 
Oriëntatie
Er is net als bij de zonnepanelen sprake van een optimale plaatsing. Namelijk gericht op het zuiden, 5° naar het westen en met een hellingshoek van 36°. Dit geeft 1100 uur volle zon per jaar! De levensduur van een zonneboiler is zo'n 15 jaar, van een zonnecollector 25-30 jaar. (Bron: Nefit)
 

Zelf berekenen of een zonneboiler interssant voor je is? Klik hier voor de zonneboiler adviesmodule! (bron: milieucentraal.nl)