Wist je dat..

een koffiezetapparaat gemiddeld 73 uur per jaar wordt gebruikt om koffie te zetten en 243 uur om koffie warm te houden?

Advertenties

Windturbines PDF Afdrukken E-mail

 


 

Misschien wel de bekendste manier van groene stroom is de windturbine.  Windturbines wekken door middel van wind elektriciteit op. De fabrikanten van windturbines voor particuliere toepassing schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond, en dat is gunstig voor de prijs, want ook die zakt in rap tempo. Kleine windmolens worden zo steeds interessanter voor thuis, en grotere windmolens voor de agrarische of industriële sector.

 

Grote windmolens
Het aantal grote windmolens in Nederland stijgt erg hard. Dit komt, omdat het relatief veel waait in Nederland. De windmolens hebben vermogens van enkele MegaWatten (MW). Deze grote windmolens leveren in enkele maanden de energie terug die nodig is om de windmolens te maken, erg goed voor het milieu dus!

 

Kleine windmolens
Kleine, ook wel particuliere windmolens zijn er met vermogens van 100W tot 10 kW, met jaaropbrengsten van enkele honderden kWh’s. Hartstikke interessant voor een huishouden of bedrijf dat ecologisch verantwoord bezig wilt zijn. Kijken we echter naar het financieel rendement, dan zien we helaas dat een terugverdientijd momenteel nog ver boven de 20 jaar ligt, afhankelijk van merk en type. Daarnaast worden windmolens steeds goedkoper, en wanneer de prijs van elektriciteit omhoog gaat worden windmolens steeds interessanter, en hun terugverdientijd steeds lager.

 

Opbrengsten
Pas wel goed op als er over vermogens en opbrengsten wordt gepraat. Deze getallen zijn niet altijd realistisch. De elektriciteitsopbrengst van een windturbine is afhankelijk van veel factoren, zoals bijvoorbeeld het windaanbod in de regio, de ruwheid van de omgeving en de hoogte van je windturbine. Windmolens zijn ook recyclebaar, dus na de levensduur werkt uw windmolen niet vervuilend voor het milieu. (een energiecentrale is een uiteindelijk een groot stuk schroot) 

 

Testpark kleine windturbines
Een van de eerste testparken in de wereld voor particuliere windturbines is in Schoondijke (Zeeland), de windturbines worden hier in normale condities getest. Binnenkort zijn de meetresulaten hier te vinden!