Wist je dat..

elk huishouden ongeveer 40 lampen in gebruik heeft, waaronder 25 gloeilampen, 4 TL-lampen, 7 halogeenlampen en slechts 4 spaarlampen?

Advertenties

Warmtepompen PDF Afdrukken E-mail

 

 

 

Je hoort steeds vaker van de warmtepomp, en niet zo gek, want het is een slim systeem om veel te besparen. Een warmtepomp zet met behulp van elektriciteit lage temperatuurwarmte om in hoge temperatuurwarmte (bij particulier gebruik meestal 35 tot 55° C). Hierdoor is vloer en muurverwarming het meest bruikbaar. Om warmte te transporteren wordt slim gebruik gemaakt van de eigenschap dat sommige stoffen veel warmte opnemen als ze verdampen, en omgekeerd veel warmte afgeven als ze worden samengeperst. Het is eigenlijk hetzelfde systeem als in je koelkast, maar we zullen het proberen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.


Werking warmtepomp
Stelt u zich voor dat er in u huis een compressor staat, deze perst een gasvormig warmtetransportmiddel samen tot het een vloeistof is geworden. Bij dit samenpersen komt veel warmte vrij, denk maar aan je fietspomp die warm word als je aan het pompen bent. Deze warmte wordt gebruikt in de centraleverwarmingsinstallatie om je huis te verwarmen. Een circulatiepomp stuwt het vloeibare warmtetransportmiddel via een eigen leiding naar een grote radiator die buiten het huis staat. Deze radiator vormt met de warmtewisselaar in u huis een gesloten circuit. In de radiator krijgt de transportvloeistof de gelegenheid te verdampen, vaak door gebruik te maken van een zogenaamd expansieventiel. Tot het medium weer een gas is geworden. Wanneer een medium expandeert, is er veel warmte nodig. Denk maar aan een spuitbus die koud wordt wanneer u hem leegspuit. Die wordt zo koud omdat hij alle warmte ontrekt aan de omgeving. Zo werkt het hier ook, deze warmte kan uit allerlei bronnen worden gehaald. Bijvoorbeeld: de lucht, de aarde, grondwater, of zeewater.

Een warmtepomp pompt in de winter de warmte van buiten naar binnen.
Als het buiten erg koud is moet de warmtepomp meer pompen voordat je kamer warm is, want de lucht bevat nu eenmaal weinig warmte! Hierdoor gebruik je wel meer elektriciteit.

Met een warmtepomp kan in de winter het huis dus worden opgewarmd door warmte van buiten naar binnen te pompen. Echter kan in de zomer het principe worden omgekeerd. De warmte zal nu van binnen naar buiten worden gepompt. Een groot voordeel van de warmtepomp!


Systeem 1: Een bodem collector als bron
Er zijn verschillende typen warmtewisselaars. We zullen beginnen met de bodem collector: Deze bevindt zich ongeveer 1,2 tot 1,5 meter onder de grond. Voordelen zijn dat de installatie relatief goedkoop is, er moeten geen diepe boringen gebeuren. Nadelen zijn dat er een groot oppervlak nodig is voor de installatie, en dat die volledig vrij moet zijn bij installatie (vaak bij nieuwbouw). Daarnaast word de vraag naar warmte in de winter vaak te groot, dan word er zoveel warmte onttrokken dat de bodem bevriest. De bodem is in de winter sowieso al erg koud, en dus moet de compressor harder draaien om aan de warmtevraag te voldoen. Daardoor stijgt zijn elektriciteitsgebruik wel hard.


Systeem 2: Een aarde sonde als bron
De tweede mogelijkheid is de aarde sonde. Dit is een verticale boring van ongeveer 95 meter diep de aarde in. Deze diepte is afhankelijk van de soort bodem. Hierin wordt een sonde aangebracht die weer op zijn beurt de warmte uit de grond zal onttrekken. Voordelen zijn dat door de grote diepte de temperatuur van de bron erg constant blijft en de temperatuur in de winter hoger is dan bij de bodem collector. Tevens voldoet een kleine locatie om te boren. Nadelen zijn dat de installatie relatief duur is door de diepe boringen, en ook hier kan de grond bevriezen als er teveel warmte wordt onttrokken.


Opbrengsten
Het rendement van een warmtepomp wordt weergegeven door de COP (coëfficiënt of performence) waarde. Deze waarde is afhankelijk van de brontemperatuur en de verwarmingstemperatuur. Gemiddeld kan een waarde van 4 worden aangenomen. De COP is gelijk aan het afgegeven warmte vermogen delen door het gebruikt elektrisch vermogen. Om het makkelijker te zeggen: COP = afgegeven warmte vermogen : gebruikt elektrisch vermogen.


Een klein voorbeeldje:
afgegeven warmte vermogen is 4 KW
Gebruikt elektrisch vermogen is 1 KW
Rendement ( COP ) is 4 : 1 = 4
Door het Nederlandse klimaat gaat het rendement naar beneden omdat het hier relatief koud is. De totale besparing in vergelijking met een CV is ongeveer 25%.