Wist je dat..

je met een A+-koelkast 45 euro en met een A++-koelkast 60 euro zuiniger uit bent dan wanneer je een koelkast hebt met een C-label?

Advertenties

Warmte Kracht Koppeling PDF Afdrukken E-mail

 


 

De warmte kracht koppeling is een combinatie van een verbrandingsmotor of gasturbine en een generator, daarnaast wordt de vrijkomende warmte benut, daardoor zijn zeer hoge rendementen bereikbaar. Ze wekken dan ook warmte en elektriciteit (kracht) op.


Er word vermogen geleverd  door verbranding van (bio)brandstof in de verbrandingsmotor, of door het verbranden van gas in de gasturbine. Een generator zet dat mechanisch vermogen om in elektriciteit. Een verbrandingsmotor of gasturbine zet niet al de energie om in elektriciteit, er ontstaat voor het grootste gedeelte warmte. Denk maar aan je auto, deze heeft een rendement van ongeveer 30%, de overblijvende 70% is warmte en moet worden afgevoerd. 70% van de brandstof word dus omgezet in warmte, en dat is zonde! Bij een WKK gebruiken ze deze warmte echter wel, bijvoorbeeld voor het verwarmen van gebouwen of kassen. Dan heeft de installatie rendementen tot wel 90%, waardoor het een zéér rendabele omzetting word.


Particulier word een warmte kracht koppeling weinig gebruikt al is de ontwikkeling wel groot. Mini WKK’s werken vaak met een stirlingmotor of brandstofcel. De brandstofcel levert elektriciteit voor thuis of voor teruglevering aan het net wanneer het thuis niet nodig is. De overige warmte kan worden gebruikt voor de CV, daardoor vervangt een mini WKK vaak een CV ketel.  Enig nadeel is dat de brandstofcel op waterstof werkt, en waterstof staat nog in de kinderschoenen.


De stirlingmotor (warmte lucht motor) werkt andersom; een HR ketel zet gas om in warmte voor de CV, daarnaast word een deel van de warmte gebruikt om een stirlingmotor aan te drijven. Hier word dus met de restwarmte van de ketel elektriciteit opgewekt. Dit principe noemt men de HRe ketel, en is interessant als vervanger van de CV ketel.