Wist je dat..

een gemiddeld mens in zijn leven ongeveer 550.000 liter water (circa 750 euro) kan besparen door alleen maar de kraan uit te doen tijdens het tandenpoetsen?

Advertenties

Warmte- en Koudeopslag PDF Afdrukken E-mail

 


 

In de zomer de warmte opslaan voor de winter en andersom, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar dat is het niet.

Watervoerende zandlagen in de bodem, zogenaamde aquifers, kunnen worden gebruikt om er koude en warmte in op te slaan. Een opslagsysteem bestaat uit een koude en een warme bron. Dit moet omdat bij één bron het systeem zichzelf zou tegen werken.

Winterbedrijf
Het water wordt opgepompt uit de warme bron (15 à 20 °C) en de warmte wordt er door middel van een warmtepomp uitgehaald. Het afgekoelde grondwater (ca. 8 °C) wordt in de koude bron geïnjecteerd.

Zomerbedrijf
Het grondwater wordt in het zomerseizoen opgepompt uit de koude bron (8 – 10 °C) en gebruikt om het gebouw te koelen. Het grondwater neemt warmte op uit het gebouwcircuit en wordt met een temperatuur van 15 à 20 °C in de warme bron opgeslagen.

Warmte-/ koudeopslag wordt toegepast in utiliteitsbouw en in woningbouwprojecten met 50 of meer woningen.
Het opslaan van winterkoude levert in vergelijking met een koelmachine een besparing van 60 à 80% op de elektriciteit voor koeling. In plaats van een compressor is slechts een bronpomp nodig om water van de koude naar de warme bron te verlopen.