Wist je dat..

je elk jaar ongeveer 20 euro kunt besparen als je de was zo vaak mogelijk op 30 graden doet?

Advertenties

Stadsverwarming PDF Afdrukken E-mail


Bij de productie van elektriciteit gaat gemiddeld zo’n 47% van de energie verloren als afvalwarmte, deze wordt vaak aan de lucht of zee/rivierwater afgegeven. Bij stadsverwarming gebruikt men de vrijkomende restwarmte in een elektriciteitscentrale om water in een distributienet te verwarmen. Met dit distributienet wordt het warme water naar woningen en utiliteitsgebouwen getransporteerd. Zo wordt een elektriciteitscentrale eigenlijk een beetje een warmte- krachtkoppeling.

In stadsverwarmingnetten zijn ook zogenaamde piekketels opgenomen. Deze komen in bedrijf zodra er pieken in de vermogensvraag optreden. Dit is het geval bij zeer lage buitentemperaturen, wat gemiddeld slechts een beperkt aantal uren per jaar voorkomt. Piekketels moeten kortdurende grote vermogens kunnen leveren maar op jaarbasis levert de elektriciteitscentrale uiteindelijk circa 80% van de warmte.

Een elektriciteitscentrale die naast elektriciteitsopwekking ook warmte aan een stadsverwarming moet leveren, heeft iets meer brandstof nodig. Dit moet toegerekend worden aan de stadsverwarming en de installaties die ervoor nodig zijn. Daarnaast gebruiken de piekketels aardgas en is er pompenergie nodig om het warme water door het leidingnet naar de gebouwen te pompen.

Anderzijds hoeft er in de gebouwen geen aardgas verstookt te worden door verwarming. Per saldo wordt circa 60% brandstofbesparing bereikt op verwarming. Moderne steden en wijken zullen waarschijnlijk steeds vaker gebruik maken van stadverwarming.