Wist je dat..

energie uit een niet-oplaadbare batterij 2000x duurder is dan stroom uit het stopcontact?

Advertenties

Muur Isolatie PDF Afdrukken E-mail

 

 

Alle warmte verlaat uiteindelijk het huis, het belangrijkste is echter om ervoor te zorgen dat die warmte zo lang mogelijk in huis blijft. En daarom moet iedereen beginnen met goed te isoleren! Door goede isolatie zal minder warmte naar buiten lekken en de verwarming zal minder moeten branden. Door een goede isolatie zal er ook minder tocht zijn, wat het comfort weer verbeterd.


Warmtegeleidingscoëfficiënt

De warmtegeleidingcoëfficiënt van het isolatiemateriaal worden weergegeven in lambda [λ].
-> Hoe lager de lambda-waarde, des te beter is de isolatie!

Type:
Lambda waarde Rd-waarden met 5 cm isolatie
Rockwoll  0,035 W/mK  1,43 m²K/W
PUR
 0,028 W/mK
 1,79 m²K/W

Voor meer Lambda waarden klik hier 


Thermische weerstand

De thermische weerstand is de Rc-waarde, deze waarde is in (meter² x Kelvin)/Watt, ook wel meter² maal temperatuur verschil per Watt. Deze waarde krijg je door de dikte van de isolatie door zijn lambda waarde te delen. We zullen het formulewerk hierbij laten, maar het is nuttig te weten waar de waarden voor staan.

De algemene Rc-waarde van de muren wordt echter niet alleen beïnvloed door de soort isolatie, het aantal onderbrekingen in de isolatie beïnvloed de isolatiewaarde ook heel sterk! Als de naden van isolatiepanelen niet goed aansluiten gaat hier een grote hoeveelheid warmte langs, dit kan worden tegengegaan door bijvoorbeeld PUR te gebruiken als isolatiesoort. Bij een goede isolering van uw huis bespaart u al snel 10 tot 15% op de gasrekening.


Samenvatting en uitleg van symbolen en formules

  • Lambda: Geeft aan hoeveel warmte er stroomt door een materiaal met een dikte van 1m en een oppervlakte van 1 m2 bij een temperatuurverschil van 1   Kelvin. (1 °C = 273 Kelvin)
  • Rc-waarde: Warmteweerstand van de constructie in m2K/W. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de thermische isolatiewaarde.

     

Zelf berekenen of je isolatie voldoende is? Probeer de adviesmodules voor isolatie! (bron: milieucentraal.nl)

Klik hier voor de adviesmodule dakisolatie

klik hier voor de adviesmodule gevelisolatie

klik hier voor de adviesmodule beglazing

Klik hier voor de adviesmodule vloer- en bodemisolatie