Wist je dat..

een airconditioner gemiddeld 50 dagen per jaar 10 uur lang aanstaat? De kosten hiervan zijn ongeveer gelijk aan je jaarlijkse energierekening voor verlichting.

Advertenties

Leidinglengte PDF Afdrukken E-mail

 

 

Je zou er bij besparen niet snel aan denken, maar ook leidinglengtes kunnen leuke besparingen opleveren. Warm tapwater dat van het warmwatertoestel naar het tappunt stroomt, verliest onderweg warmt. Hoe langer de leiding hoe groter het totale warmteverlies is.

Bovendien blijft, na beëindigen van het tappen, het warme tapwater in de leiding staan en koelt af. Bij een volgende keer tappen moet het water uit de leiding eerst worden ‘ververst’ door warm water voordat warme water uit de kraan de gewenste temperatuur heeft bereikt. Ook wanneer dus het water ververst word geld: hoe langer de leiding, hoe groter het warmteverlies. Het kan in sommige gevallen zinvol zijn een warmwater leiding te isoleren.

Beperking van de leidinglengte voor warm tapwater bespaart energie en water. Bovendien verkort het de wachttijd op warm water bij de warme kraan. Voor een eengezinswoning ligt de gasbesparing in de ordegrootte van 35 – 45 m3 gas per jaar, uitgaande van een gasgestookte ketel.