Wist je dat..

je per jaar wel 30.000 liter water (ruim 40 euro) kunt besparen door je oude toilet te vervangen door een waterbesparend toilet?

Advertenties

Industriële restwarmte PDF Afdrukken E-mail


Met restwarmte uit de industrie, in de vorm van heet water (> 90 °C) of stoom, kan een absorptiekoelmachine (AKM) worden aangedreven. De omzetting van restwarmte in koeling betekent dat aanzienlijk bespaard kan worden op elektriciteit van de gebruikelijke elektrisch aangedreven koelmachines.

Absorptiekoelmachines worden in het algemeen bij grotere vermogens (> 1 MW) toegepast, bij voorkeur in processen waar een gelijkmatige vraag naar koeling aanwezig is. Het opstarten van een absorptiekoelmachine vraagt enige tijd en de regelbaarheid is beperkt.

Industriële restwarmte kan ook direct gebruikt worden voor verwarming van woonwijken, tuinbouwkassen en dergelijke. Dat vraagt in het algemeen wel om kostbare leidingen om de warmte vanuit de industrie naar de afnemers te transporteren.

Een absorptiekoelmachine produceert ongeveer 0,7 à 0,8 eenheid koude uit 1 eenheid warmte. Alleen bij restwarmte, die anders ongebruikt zou worden afgevoerd, is er sprake van besparing. Naast warmte heeft een absorptiekoelmachine ook elektriciteit nodig voor pompen en ventilatoren.