Wist je dat..

een airconditioner gemiddeld 50 dagen per jaar 10 uur lang aanstaat? De kosten hiervan zijn ongeveer gelijk aan je jaarlijkse energierekening voor verlichting.

Wie zijn er online?

We hebben 7 gasten online

Advertenties

PDF Afdrukken E-mail

 


 

In het verhaal van laten wij een bespaarder of een bedrijf met innovatieve bespaarproducten aan het woord. Dit maal geven wij het woord aan CV Tuning. CV Tuning is gespecialiseerd in afstellen van cv-installaties in utiliteitsgebouwen en huishoudens.

Verspillen is consumeren van dingen waar we niets aan hebben. Bijvoorbeeld mechanisch ventileren terwijl de ramen open staan. Dat functioneert niet, maar het gas- en elektriciteitsverbruik gaat gewoon door.


Het kan nog erger. Toppunt is toch wel geld en energie opmaken aan zaken waar we alleen maar last van hebben. Zonder dat men zich ervan bewust is, komt dat vaak voor bij klimaatinstallaties. Misschien herkent u een van deze situaties.

®    De kouval in de nek op kantoor of gemeentehuis, dankzij mechanische ventilatie.

®    Een paar lokalen in school, die eigenlijk nooit lekker op temperatuur komen

®    In diezelfde school, 's ochtends te koud en aan het einde van de dag te warm. Soms de ene dag erg koud en de dag erna weer bloedheet.

®    Cv-installaties die 's nachts en in de zomer aanspringen.

®    Vloerverwarmingen die te warm zijn, en convectorputten waar juist geen warmte uit wil komen.

 

Allemaal binnenklimaatklachten. Soms jarenlang dezelfde problemen; men denkt dat het erbij hoort, maar dat klopt niet. Oorzaak is bijna altijd een slecht ingeregelde (afgestelde) installatie. Niet de ketel, de regelaar, of de warmte-afgevers zorgt voor de problemen, maar de manier hoe al die dingen met elkaar samenwerken. Een installatie laten inregelen is dan dé oplossing.

 

Daarmee verhelpt men niet alleen de klachten; het spaart ook energie. De installatiebranche heeft dit heel lang ontkend, maar eind februari kwam het Isso, kennisinstituut voor de installatiebranche en de branche-organisatie Uneto-Vni zelf, met een verklaring dat het afstellen van installaties 10-25% bespaart op het gasverbruik. Die cijfers noemen wij al 15 jaar. 10% in de huishoudens en 25% in de utiliteitsbouw. Terugverdientijd is gemiddeld 4 jaar voor de eerste groep, en 2 jaar voor de utiliteit. Geen enkele energiebesparingsmaatregel heeft zulke perspectieven dan een cv-optimaliseringstraject.

 

Dat begint altijd met waterzijdig inregelen, een manier om de waterstromen goed te verdelen. Er ontstaat een waterzijdige balans, waarmee alle vertrekken evenveel warmte krijgen. Pas daarna mag men de regelaars goed instellen. Het zuinigste ontwerp is een installatie met ruimtetemperatuuropnemer en 's nachts 'uit' is totdat eventueel een lage minimale nachttemperatuur bereikt is. 's Ochtends wordt extra warmte ingevoerd. Goed afgesteld is dit erg comfortabel en het zuinigst.

 

Inregelen moet wel kunnen. Omdat men waterzijdig inregelen de afgelopen decennia ernstig verwaarloosd heeft, zijn steeds meer installaties te vinden zonder waterzijdige instelmogelijkheden. In dat geval zal zo'n installatie eerst aangepast moeten worden. Het resultaat blijft hetzelfde, de terugverdientijd loopt wel op. Ook zijn er ontwerpeisen voor de regelaar. Aanwarmen 's ochtends moet wel kunnen. Wie wil weten welk ontwerp zijn installatie heeft, kan het beste een mailtje naar ons sturen.

 

Tot slot nog enkele tips voor mensen die een installatie aanleggen:

®    Kies altijd waterzijdig inregelbare kranen, ook thermostatisch. Ze zijn meestal nauwelijks duurder dan niet inregelbare.

®    Plaats alleen thermostatische kranen in zongevoelige vertrekken.

®    Gebruik nooit weersafhankelijke regelingen zonder optimalisatie. Dat is per definitie een dure manier van stoken. Thermostatische regelingen zijn altijd goed, eventueel met klokprogramma.

 

Meer informatie via www.cvtuning.nl of email naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken


Ben je zelf actief bezig met besparen en wil je verhaal delen? Of heeft je bedrijf een innovatief bespaarproduct? Laat het ons weten via de contactpagina!