Wist je dat..

je per jaar ongeveer 39 m³, oftewel circa 26 euro, op verwarming kunt besparen door thermostaatkranen te gebruiken?

Advertenties

Energieopslag PDF Afdrukken E-mail

 


 

Warmte wil je zo lang mogelijk binnenhouden en dat kan op verschillende manieren. Een relatief nieuwe manier is energieposlag via PCM’s.

Phase Change Materials (PCM’s) zijn materialen die gebruikt worden om warmte of koude te bufferen. Een PCM wordt vloeibaar bij verwarming boven de smelttemperatuur en neemt daarbij veel (smelt)warmte op. Bij afkoeling tot onder de smelttemperatuur treedt stolling op en komt de opgeslagen warmte weer vrij. PCM kan in een buffervat worden toegepast voor opslag van warmte of koude. In een ijsbuffer wordt water toegepast als PCM. Met andere materialen kan de smelttemperatuur op een ander niveau liggen. Door het benutten van de smelt- en stollingswarmte van een materiaal kan circa drie- tot tienmaal zoveel energie worden gebufferd als in een pure vloeistof.

Een nieuwe ontwikkeling is de toepassing van PCM in een gebouw; bijvoorbeeld in een klimaatplafond of in koel- en verwarmingsunit. PCM dient in dat geval om de thermische massa in een gebouw te vergroten. De smelt-/stollingstemperatuur ligt in dit geval rond de 21°C.

Met PCM kan de dag-/nachtschommeling van temperatuur in een gebouw worden beperkt, waardoor minder koeling en verwarming nodig is. De installaties kunnen kleiner blijven en vooral het energieverbruik voor koeling kan circa 5 – 20% lager zijn. Exacte gegevens zijn nog niet bekend, omdat de ontwikkeling nieuw is.