Wist je dat..

bijna 70% van de energie van een huishouden naar verwarming gaat en dat je de kosten tot 30 procent kunt verlagen door uw huis goed te isoleren?

Advertenties

Douchewater warmteterugwinning PDF Afdrukken E-mail

 


 

Douchen doet iedereen lekker warm, dat is immers het meest comfortabel. Het enige nadeel is dat het water bijna even warm weer wordt afgevoerd.


Bij toepassing van douchewarmte terugwinning wordt de warmte uit het afvoerwater van de douche ingezet om het koude tapwater voor te verwarmen. Hierdoor is er bij gelijkblijvend comfortniveau minder energie nodig om het water op te warmen. Gezien de instel periode van het systeem is het wenselijk om een thermosstatische douchemengkraan toe te passen. Dit is nodig omdat bij het begin van het douchen het water nog niet voor verwarmd is, als het water eenmaal verwarmd is wordt veel van de warmte teruggewonnen via een warmtewisselaar die water opwarmt voor de douche.


Nadeel van een douche warmtewisselaar is de grote buis die nodig is om een goed rendement te halen. Er is een alternatief, namelijk de horizontale douchebak versie maar dit rendement ligt lager.


Rendementen lopen uiteen van 25 tot 40%. Afhankelijk van uitvoeringsvorm, temperatuurtrajecten en hydraulische inpassingen.


Zelf berekenen hoe je op je douchekosten kunt besparen? Klik hier voor de douche adviesmodule! (bron: milieucentraal.nl)