Wist je dat..

je elk jaar ongeveer 20 euro kunt besparen als je de was zo vaak mogelijk op 30 graden doet?

Advertenties

Diepe Geothermie PDF Afdrukken E-mail

 


 

Onze aardbol bestaat uit verschillende lagen,  en hoe dieper je in de aarde boort, hoe warmer het zal worden. Sommige lagen zijn watervoerend, hieruit kan warm water worden opgepompt. En dankzij die warmte is er een mogelijkheid tot energiewinning.


In Nederland zijn deze lagen ook de vinden, bij een diepte van enkele kilometers (1-3 km) zijn al temperaturen van 100°C te vinden.


Het warme water wordt opgepompt uit de aarde met een zogenaamde productieput, hierna wordt het water door een warmtewisselaar gevoerd en wordt de warmte onttrokken. Als alle energie uit het water is wordt het weer in de aarde geïnjecteerd via een injectieput.


Diepe geothermie is natuurlijk een erg dure methode om warmte te krijgen, pas bij duizenden huizen wordt het rendabel om warmte uit de aarde te halen. Voor grote glastuinbedrijven is het ook interessant.


Om de warmte op te pompen is natuurlijk een pomp nodig, maar het rendement blijft erg hoog dankzij de geleverde warmte. Met 1 kW elektriciteit kan wel 25 tot 35 kW warmte worden gewonnen.


In IJsland is er zelfs een geothermische energiecentrale. Deze pompt water en stoom uit de grond op 190° Celsius en een druk van 190 bar. Dat wordt gescheiden en de stoom wordt door een stoomturbine geleid. De stoom die uit de turbines komt en het warme water na de scheiding wordt bewerkt en gebruikt als stadsverwarming. Een erg interessante centrale dus, die 90 MW elektriciteit opwekt en zo’n 40.000 huishoudens van warm water voorziet! Geothermie kan dus voor de toekomst een zéér efficiente én groene energiebron zijn!