Wist je dat..

alle dimmers in Nederland jaarlijks een sluipverbruik hebben dat gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van 10.000 woningen?

Advertenties

Balansventilatie PDF Afdrukken E-mail

 

 

Gebalanseerde ventilatie maakt het mogelijk om de warmte uit de afvoerlucht terug te winnen en daarmee de aangezogen buitenlucht te verwarmen.

 

Het systeem
Bij balansventilatie zijn er 2 gaten in het dak, 1 voor de aanzuig van de verse lucht en 1 als uitlaat voor de "vuile" lucht.
In het huis is de balansunit zelf, welke 4 aansluitingen heeft. Namelijk de koude aanzuig en koude uitlaat (aansluitingen komen van buiten) en 2 aansluitingen voor binnen, namelijk de warme, schone pulsie leiding en de warme, vervuilde extractie leiding.
Bij een balansunit moet ook altijd een condensafvoer zijn, omdat er condens ontstaat door de temperatuurverschillen. Tenslotte zit er ook een elektrische aansluiting op, omdat er een ventilator aanwezig is, en/of omdat er een regelsysteem in zit.
In de unit zit meestal ook een filter, dit filter vraagt om onderhoud en moet na enkele jaren worden vervangen.

 

Opbrengsten
Voor woningen zijn hoog-rendement warmteterugwinsystemen (HR-WTW) ontwikkeld waarmee 85 á 95 % van de warmte kan worden terug gewonnen. Dit is mooi, want zo hoef je minder op te warmen in huis omdat er zoveel warmte teruggewonnen word. Het mag duidelijk zijn dat deze rendementen alleen gehaald kunnen worden in laboratoriumomgeving, in de praktijk zijn deze rendementen niet te behalen.
De warmtterugwinsystemen verdienen zich echter wel snel terug!

 

Kritiek
De laatste tijd zijn er erg veel klachten over balansventilatie, het zou veel geluid maken en het zou slecht zijn voor de gezondheid.
Dit klopt helemaal, als de installatie slecht is ingeregeld of als er geen onderhoud wordt gepleegd.
Het installeren van een balansventilatiesysteem is veel werk, zorg er dan ook voor dat de installateur dit afmaakt en dat het goed ingeregeld is! Vraag ook hoe onderhoud moet worden gepleegd en hoe vaak.